truckkort

Hur får man truckkort behörighet?

2015-05-09

Det är riktigt populärt med truckutbildningar och det beror på att behörighet för truckkörning efterfrågas både av arbetssökande och av arbetsgivare. Om man kan uppvisa truckkort behörighet A och B så har man en bättre chans till jobb, men hur får man detta eftertraktade kort? Det finns flera olika utbildningar och de flesta orter har ett företag som erbjuder dessa. Utbildningen kan ligga på allt från två dagar till en veckas tid. Hur länge man måste studera och praktisera beror på föregående kunskap och hur många olika typer av fordon och arbetssituationer som man vill bemästra.

Rätten att köra truck

Det är alltså inte bara att sätta sig bakom ratten eller spakarna på en truck och sätta igång med arbetet. Om man inte har tagit en truckutbildning så har man inte tillräckligt mycket kunskap för att klara av jobbet på ett smidigt och säkert sätt. Det är därför som det krävs truckkort behörighet för att man ska kunna få jobba på lager och i andra industrisammanhang där man måste flytta objekt och varor med olika slags truckar. För att ge några exempel på truckar som man kan få behörighet för:

  • Låglyftande plocktruck
  • Låglyftande åktruck
  • Låglyftare
  • Ledstaplare
  • Höglyftande åkstaplare
  • Höglyftande plocktruck
  • Smalgångstruck
  • Fyrvägstruck
  • Motviktstruck

Det finns fler fordon som kan ingå i ett kort och ju fler man får koll på desto bättre. Det kan skilja sig mellan olika kurser vad man kommer att gå igenom, detta även när man talar om behörighet A och B som kan tyckas vara en generell beteckning, så det här ska man se lite närmre på. Om du nu ändå ska gå en kurs och ta din truckutbildning så är det givetvis bäst att du får in så mycket som möjligt så se närmre på de utbildningar som erbjuds i ditt område innan du bestämmer dig för vilken som blir bäst.

Betald eller privat utbildning

Man kan få truckutbildning via jobbet eller via Arbetsförmedlingen. Om man inte har något jobb och har tänkt sig att skaffa truckkortet som ett sätt att få en anställning så kan det vara värt att se om Arbetsförmedlingen kan hjälpa till. Det här är en lokal fråga och ibland så kan truckkort behörighet vara en del av en längre kurs som man får från AMS. Privat så är det ju bara att ta reda på när nästa kurs startar, betala för denna, och se det hela som en investering och ett steg närmre ett bra jobb som truckförare.

Påbyggnadskurs

Det kan också vara så att man redan har viss behörighet men att ett nytt jobb eller utveckling på arbetsplatsen kräver att man lär sig mer. I detta fall så kan man ta en påbyggnadskurs som är en vidareutbildning som har skräddarsytts utefter de egna kunskaperna. I det här läget så gäller det att se specifikt på företagen som kan erbjuda den utbildning som man är i behov av och be dem om att ge en offert för en kurs där man få komplett behörighet för att köra truck.


 Sociala medier

 Kontaktinfo

Truckutbildning.se
Happy Småland AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

Kontakta oss & karta

 Följ oss!

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 127 andra.

Truckutbildning.se Happy Småland AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar

www.truckutbildning.se