hyllor pa vagg

Säkra konsoler för butiksinredning och lager

2023-02-01

Hyllor som används i kommersiella sammanhang måste vara säkra. När du tar en truckutbildning så tänker du kanske inte på detta. Du utgår ifrån att de hyllor du kommer att lasta med trucken står pall för trycket. Det gäller att ha säkra konsoler för butiksinredning och lager. Men hur går detta till?

Konsoler för butiksinredning och lager ska vara starka

Till att börja med är det viktigt att konsoler för butiksinredning och lager är starka. De ska tillverkas av material som klarar av vikten som hyllorna kommer att lastas med. På grund av detta är det vanligt att hyllsystem tillverkas av metaller.

Men det är förstås också minst lika viktigt att konstruktionen är väl anpassad till användningen. Den måste stå stadigt. Ibland betyder det att hyllorna måste fästas både i golv och väggar för att stå stadigt när de lastas av truckar som inte direkt går milt fram.

Säkerheten ökar med lite eftertanke

När det gäller konsoler för butiksinredning så är det viktigt att inse att god planering och korrekt användning också kan öka säkerheten. Personal kan tänka på att tunga föremål bör placeras på lägre hyllor medan lättare saker kan vara längre upp.

Det här påverkar säkerheten på flera sätt. Dels så står hyllan säkrare och dels så minskar risken för olyckor om något mot förmodan skulle falla ner från ett högre hyll-plan. Sedan är det också viktigt att inte lasta hyllorna med för mycket samt att sprida saker och ting på ett jämnt sätt.

I en butik kan man också använda sig av material som bromsar föremål som kan glida på hyllorna. Om det förekommer vibrationer i lokalen är det ju väldigt bra om detta inte leder till att saker glider av hyllorna och faller ner över kanten.

Regelbundna kontroller bör ske

Man kan inte lita på att konsoler för butiksinredning och lager håller för all evighet. För högsta säkerhet bör kontroller ske med jämna mellanrum. Det finns mycket att vinna på att se till att skruvar sitter som de ska och att hyllornas delar är intakta.

Om ni skulle upptäcka en brist är det ju bara att ta hand om den. Den regelbundna kontrollen är det som gör att ni slipper överraskningar som kan leda till att folk skadas och varor förstörs. I butiker får butikspersonalen ta ansvar för detta. På lager kan det vara bra att ha en anställd som hela tiden ser över säkerheten.

Viktigt med hög kvalitet

Det är mycket viktigt att skaffa konsoler för butiksinredning och lager som håller högsta kvalitet. Då ökar säkerheten från start och det blir dessutom mycket enklare med underhåll. Om ni ska installera begagnade hyllsystem kanske det kan vara läge att åtminstone byta ut konsolerna så att dessa går att lita på.


Etiketter:
Sidor:  Övrigt

 Läs mer om...
Truckutbildning.se Happy Småland AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar

www.truckutbildning.se