undersökning hos läkare för körkort

Från truck till lastbil – läkarundersökning för körkort

2020-05-13

Det är inte så ovanligt att den som jobbar som truckförare kommer i kontakt med en annan yrkeskategori, nämligen den som handlar om lastbilskörning. Det som ska flyttas med truck kommer ju inte sällan direkt från en lastbil som någon kör. Om du vill ta lastbilskörkort måste du genomföra en läkarundersökning för körkort.

Det är ett stort ansvar att köra lastbil eller buss, och i Sverige har vi regler som ser till att den som sitter bakom ratten har rätt förutsättningar rent hälsomässigt. En viktig punkt på vägen till ditt lastbilskörkort blir alltså läkarundersökningen som förhoppningsvis kommer att ge dig ett intyg så att du kan få högre behörighet på ditt körkort.

Det ska vara en aktuell läkarundersökning för körkort

Kanske genomgick du en läkarundersökning nyligen i ett annat syfte. Då kan du tänka att det borde räcka med det intyget. Men så är det inte. Om du just nu har B-körkort och vill uppgradera så att du kan börja din nya karriär som lastbilschaufför behöver du läkarundersökning för körkort i detta syfte.

Det kan också vara bra att veta att du sedan kan behöva genomföra denna undersökning med jämna mellanrum för att få behålla ditt lastbilskort. Det här går inte att jämföras med truckkörkortet som inte ens kräver ett körkort för bil!

Hur går det till?

Det är mycket enkelt att få en läkarundersökning som sedan ger dig ett intyg för körkort för lastbil såväl som buss. Till att börja med kommer din syn att kontrolleras. Om du har glasögon ska du ta med dessa till synundersökningen.

Man får köra lastbil med glasögon så det är inget du behöver hymla om. Det som gäller för lastbil och buss är att du måste ha en synskärpa på minst 0,8 i det bästa ögat och 0,1 i det öga som kan vara sämre. Det här kommer att undersökas och dokumenteras för att ta reda på om du kommer att kunna köra på ett säkert sätt.

Kroniska sjukdomar kan kräva mer dokumentation

Om du har en kronisk sjukdom som till exempel diabetes ska du ta upp detta med den klinik som ska utföra testerna för att ge dig intyg för lastbilskörkort. Det kan vara så att du behöver kompletterande intyg som kommer från din vanliga doktor.

Det är bra att ta reda på detta i förväg. Då kan du ju se till att ha all dokumentation redo så att du slipper vänta längre på att det hela blir klart. När din läkarundersökning för körkort är genomförd kommer intyget genast att skickas till Transportstyrelsen och då har du fått grönt ljus för ditt körkort.

Hur kan du förbereda dig för en lyckad undersökning?

De allra flesta får intyg för körkort för buss och lastbil. Det ska till en hel del för att du inte ska vara lämplig som förare av större fordon. Om du kan köra truck på ett bra sätt är du antagligen också kapabel att köra lastbil. De flesta vet med sig om det finns något som skulle kunna vara ett hinder. Rådgör med din husläkare eller direkt med hälsoklinik som ger intyg om du tror att något skulle kunna bli ett problem för ditt hälsointyg för körkortet.


 Läs mer om...
Truckutbildning.se Happy Småland AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar

www.truckutbildning.se