tillverka plastdetaljer

Plastdetaljer tillverkning med självkörande truckar

2019-09-11

Det händer så mycket spännande inom industriproduktion. Nu finns det självkörande truckar! Det här är truckar som kör utan att det sitter någon vid spakarna. Trucken kör i enlighet med programmerade mönster. Och det här får stor betydelse för plastdetaljer tillverkning som blir snabbare och effektivare än någonsin.

Från formsprutning till pall

När en produkt ska tillverkas av plast så väljer man mycket ofta formsprutning som tillverkningsmetod. Det beror på att den här metoden är snabb och kostnadseffektiv. Dessutom så ger den mycket hög kvalitet. Automationen innebär att en formsprutningsmaskin kan jobba på dag och natt utan att ta några pauser. Den kommer att inte att göra fel eftersom det inte rör sig om mänskliga händer.

Men något som fortfarande diskuteras är hur man kan effektivisera laddning och lossning. Laddningen av plast till formsprutningsmaskinen som ska sköta plastdetaljer tillverkning sker ju ofta manuellt. Det här är ett moment som kan vara svårt att effektivisera såvida man inte skaffar en robot som kan göra jobbet.

Med självkörande truckar så kan lastning på pall bli så mycket enklare. Det behövs inte mer än en operatör eller två för att sköta hela processen. De kan se till att allting tajmas på rätt sätt och att de färdiga plastdetaljerna landar på rätt ställe.

Flera truckar kan jobba samtidigt

För att snabba på arbetet med att lasta färdiga plastdetaljer och annat på pallar så kan man använda sig av flera truckar. Det blir ingen förvirring. De kommer inte att köra på varandra och de kommer heller inte att missa sina mål.

På ett stort golv där det finns plats för flera maskiner som utför formsprutning och även stationer för lastning och laddning så kan man ha flera självkörande truckar igång samtidigt. Det är revolutionerande och något som ytterligare automatiserar plastdetaljer tillverkning på ett sätt som är minst sagt imponerande.

Vem ska sköta truckarna?

Då en truck inte behöver en förare så kan man ju tycka att en arbetsuppgift helt försvinner från plastdetaljer tillverkning. Visst kan det vara så men inte helt och hållet. Automatiska truckar fungerar inte utan att någon programmerar och överser. Det här är också mycket häftigt.

Den som tidigare bara kunde köra en truck åt gången kan nu manövrera flera stycken samtidigt. Det kan upplevas lite som ett datorspel där man ska klara av flera uppgifter samtidigt. Jobbet som operatör och truckförare kan med andra ord bli riktigt intressant. Det kommer att innefatta mycket mer än att åka fram och tillbaka mellan några stationer med en gaffeltruck.

Truckarna måste skötas av personer som förstår hur de ska drivas och servas. Jobbet kräver mer kunskap men kan bli utvecklande och kännas riktigt intressant för rätt person.


Etiketter:
Sidor:

 Läs mer om...
Truckutbildning.se Happy Småland AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar

www.truckutbildning.se