körkort truck

Kan man köra truck utan truckkörkort?

2017-02-01

Det finns arbetsplatser där man inte är så noga med regler omkring truckar. Man låter de som jobbar på lagret lära upp sig på de truckar som finns och tänker inte på att det här kan få lagliga konsekvenser som olyckan skulle vara framme. En truck är för det mesta lätt att lära sig manövrera, men det finns en fördel med att ta en kurs där man verkligen blir proffs på fordonet. Man ska ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för att det hela ska vara lagligt.

måste man ha truckkörkort

 

Viktigt att beakta försäkringar

Det är just när olyckan är framme som det får störst betydelse om man har ett truckkort eller någon form av tillstånd att köra från arbetsgivaren. Om man inte har det så kan det bli så att försäkringar inte gäller. Trots att man råkade ut för olyckan på jobbet så kan det alltså bli så att man själv måste stå för kostnaderna. 

Rutiner ska finnas på plats

När man kör med truckar på en arbetsplats så är det otroligt viktigt att det finns rutiner för detta. Om det är så att man får ett jobb där det verkar mindre seriöst och chefen säger att man ska sätta sig i trucken och köra så kan man ta en onödig risk. Kan man inte påverka förhållandena på golvet så bör man åtminstone se till att skriva ut ett tillstånd så att man har detta om det skulle bli problem.

Om chefen inte vill ge ett tillstånd men ändå kräver att man kör truck på jobbet så får man se till att hitta en truckutbildning och skaffa ett truckkort eller helt enkelt leta efter ett annat jobb där man inte behöver ta sådana risker.


 Läs mer om...
Truckutbildning.se Happy Småland AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar

www.truckutbildning.se