operatören behöver vidareutbildning

Nya vinkelsaxmaskiner kräver utbildning

2017-04-03

På en verkstad så kan man behöva jobba med många olika typer av maskiner. Operatörer ska klara av kantpressar, lasermaskiner såväl som bockautomater och lasermaskiner. Då man beställer nya vinkelsaxmaskiner så krävs det alltid en period då man utbildar personal och anpassar maskinerna till den produktion som finns på plats. Den här typen av utbildning kan man ordna med internt eller få från det företag som säljer maskinerna.

operatören behöver vidareutbildning

Har du koll på din maskin? Rätt kunskap och utbildning krävs oavsett om du kör vinkelsax eller stans. 

 

Rätt användning av vinkelsaxmaskiner

Teknik i all ära, men om den inte används på rätt sätt så gör den inte mycket nytta. Nyare industrimaskiner kommer med fördelar som till exempel att man kan programmera flera verktyg i samma maskin så att man får en snabbare produktion. Det här betyder att operatörer måste förstå hur de ska programmera och driva maskinen. Mycket kommer förstås med erfarenheten, men det kan förstås ses som en utmaning att börja jobba med nya vinkelsaxmaskiner som kanske inte ser helt ut som det som man är van vid.

Det är otroligt viktigt att den som ska driva de nya maskinerna är med under inköpsprocessen så att rätt frågor kan ställas i förväg. Det är ju viktigt att man betänker hur olika maskiner och robotar kommer att samarbeta och att man inte bara antar att det hela kommer att fungera för att maskinparken är så pass ny.

Precis som att en truckförare kan behöva uppgradera med viderautbildning så kan en operatör också dra nytta av kurser som ger mer kunskap om allt från programmering till maskinvård. Det här bör man betänka inför köp av nya maskiner och det oavsett om det rör sig om stansmaskiner eller gradsaxar.

Intern utbildning för alla

Även om alla som finns på verkstaden inte kommer att vara direkt inblandade i hantering av den nya maskin som installeras så måste man komma ihåg att intern utbildning är viktig. Man måste till exempel se till att alla som rör sig i lokalen är väl insatta i säkerhetsföreskrifter så att säkerheten i lokalen ligger på hög nivå.

Om man har en operatör som är proffs på vinkelsaxmaskiner och andra industrimaskiner som finns på plats så kan det också vara bra att ordna med intern utbildning där fler lär sig hur de ska jobba med maskinerna. Det här kan man behöva då produktionen går upp och man behöver fler som kan driva den på rätt sätt. Det är sällan klokt att låta en enda person vara ansvarig för all kunskap om teknik, program och hur olika maskiner kan samarbeta. Det är väl värt att ta sig tid till interna utbildningar och kanske att då och då bjuda in representanter från företagen som säljer maskinerna för att få demonstrationer och för att kunna ställa frågor.


Etiketter:  Övrigt
Sidor:  Övrigt

 Läs mer om...
Truckutbildning.se Happy Småland AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar

www.truckutbildning.se