Laglig användning av truckar

2015-06-05

I Sverige finns det ett stort behov av personer som kan manövrera olika typer av truckar på ett säkert sätt. När man ser närmre på ett lager och den verksamhet som pågår där så inser man snabbt att det gäller att den som kör omkring varor och pallar kan sitt jobb. Det är ju inte bara det som man lagrar som måste hanteras varsamt, och för att en truckförare ska klara sitt jobb så krävs det en truckutbildning där teori varvas med praktik. På så vis så kan truckföraren följa de anvisningar som finns i Arbetsmiljöverkets förskrifter för användning av truckar.

Förebyggande av ohälsa och olycksfall

Arbetsmiljöverket har tagit fram föreskrifter för olika arbetsområden och deras direktiv för användning av truckar visar tydligt och klart att det här är ett område som kräver en hel del kunskap. Rent allmänt så handlar det om att man måste förebygga problem med ohälsa och olycksfall på en arbetsplats där olika typer av truckar används för att transportera, flytta och lyfta. Det är till exempel så att man bara får använda trucken i en miljö som är utformad för den här typen av arbete. Den som tar en truckutbildning måste lära sig hur man planerar för säker körning och när det kanske krävs en ny struktur för att öka säkerheten och undvika personskador. Det gäller till exempel att alltid ha god sikt och på ett lager så måste man därmed se till att förvaring inte leder till risk för krock eller andra farliga situationer.

Skyddsutrustning

Föraren av trucken måste också lära sig att skydda sin egen person och andra som finns i omgivningen. Här ingår det saker som hur man parkerar fordonet på ett säkert sätt så att det inte utgör en fara för andra då ingen sitter vid ratten. Finns det rörliga delar så måste även dessa förvaras på ett sätt som är säkert. Direktiven för truckförare talar också om att den som kör måste ha skyddsskor precis som alla andra som jobbar med hantering av gods på ett lager där det förekommer tunga föremål och maskiner. Här ska man också beakta vad som gäller om föraren kommer att ha passagerare.

truckolycka

truckolycka 

 

Mycket att tänka på

Det finns alltså en hel del att tänka på och att lära sig om man vill jobba som truckförare. Idag så finns det flera truckutbildningar i Sverige och dessa är utvecklade på ett sätt som ser till att föraren inte bara lära sig att köra på ett smidigt och säkert sätt. Med teori så beaktar man även Arbetsmiljöverkets direktiv vilket gör att truckföraren blir en tillgång på arbetsplatsen där man kan jobba säkert och effektivt med en rad olika maskiner. Det kan ta några dagar att genomgå en enklare utbildning men efter detta så har man en punkt på sitt CV som gillas skarpt av arbetsgivare som inser fördelarna med personal som kan tänka på ett konstruktivt och säkert sätt.


 Sociala medier

 Kontaktinfo

Truckutbildning.se
Happy Småland AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

Kontakta oss & karta

 Följ oss!

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 127 andra.

Truckutbildning.se Happy Småland AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar

www.truckutbildning.se